2011-05-12 07:30:17• hírek • MTI/dpa

Ben Knapen nem bízik Romániában

Hollandiának fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia hamarosan a határellenőrzés nélküli schengeni övezet részévé váljon - mondta Bukarestben a holland Európa-ügyi miniszter.

Ehhez a román igazságügyekben tartós és visszafordíthatatlan haladásra volna szükség - nyilatkozta Ben Knapen, miután tárgyalt román kollégájával, Teodor Baconschival. Eredetileg Románia és Bulgária idén márciusban csatlakozott volna a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország ezt a két állam felkészületlenségére hivatkozva ellenezte.
Hollandia osztja a párizsi és berlini aggályokat, jóllehet a román hatóságok szerint az ország teljesíti a schengeni csatlakozás technikai feltételeit. Ezt az európai illetékes szakértők által hét területen elvégzett ellenőrzésről készült jelentése is alátámasztja - bár a pozitív brüsszeli vélemény még nem eredményez automatikus felvételt.

Az övezet bővítéséről az Európai Tanácsnak, az uniós tagállamok vezetőinek kell egyhangúlag megállapodniuk. Az Európai Bizottság legközelebbi jelentése nyáron esedékes, berlini hivatalos álláspont szerint, ha Brüsszel a feltételek teljesítését állapítja meg Bulgária vagy Románia esetében, nincs ok a halasztásra.

A schengeni övezethez 25 állam tartozik: az Európai Unió tagországai Nagy-Britannia, Írország, Ciprus, Románia és Bulgária kivételével, továbbá Norvégia, Izland és Svájc.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: